0

Как да си изберем SD карта или карта памет (Част 2)

В статията от миналата седмица започнахме темата за различните видове SD карти и как по – лесно да изберем такава. Днес ще продължим с останалите характеристики на картите памет.

Друга важна особеност освен бързината на картите памет е техният капацитет

Подобно на USB флашките, хард дисковете и други носители на медиа, различните карти памет могат да бъдат с различен капацитет или големина. Първите карти памет например имаха памет в диапазона между 1MB до 2GB. След това с развитието на пазара, производителите на SD карти вдигнаха капацитета им в границите от 2 GB до 32 GB, а днес има такива с капацитет 2 TB.


Друга особеност при избора на SD карта би могла да бъде физическата големина.

Съществуват три вида SD карти – стандартни SD карти, мини SD карти и микро SD карти. 

Стандартните карти памет са най – големи, въпреки че реално са съвсем малко. Те са със следните мерки 32х24х2,1 мм и тегло само 2 грама. Стандартните карти памет намират приложение в почти всички дигитални камери.

Мини SD картите са по – малки по размер от стандартните с размери 21,5х20х1,4 мм и тегло от само 0.8 грама. Първоначално са били предвидени с този размер, за да намират приложение в мобилните телефони, но днес съществуват micro SD карти, което вече прави мини картите памер не толкова често срещани и използваеми.

Микро SD картите са най – малки по размер – 15х11х1 мм и тегло от само 0.25 грама. Тези карти се използват при смартфоните и таблетите, ако разбира се имат слот за Micro SD.

Бихте могли от микро карта памет да се сдобиете със стандартна такава, посредством адаптер, не е нужно да си купувате различни карти памет за различните устройства.

Надяваме статията, която подготви екипът на Mobisell.bg да ви е била полезна.  • Написано от: admin
  • Публикувано в: Новини
  • Дата: 2017-10-09
  • Преглеждания: 432
  • Коментари: 0

Остави коментар

Top